Türkiye Gündemi

Metaverse’de Marka Karakteri Yaratmak

Bugün kullanılan sosyal platformlar eş zamansız, metin ve görüntü tabanlıyken insanların ihtiyaçlarını artık karşılayamaz hale geliyor. Metaverse’nin ise bunun tam aksine sosyalleşmenin daha zengin ve doğal yollarını sunduğu etkileşim ve deneyim tabanlı dünyasına dahil olmanın tasarım dünyasında mutlak zafer kazandıracağını vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, yaratılacak marka maskotunun sanal dünyada hedef kitleyle doğrudan bağlantı kurabilmesi ve ilgi çekici deneyimler sunabilmesi gibi olanaklarının kritik önem taşıdığını söylüyor.

 

Geleneksel pazarlama yöntemleri artık markalara ve son tüketiciye yeterli gelmiyor. Son zamanlarda azaldı sanılsa da hakkında hala sıkça konuşulan metaverse evrenine yönelen markalar, pazarlama yöntemlerinde evrime gidiyor. Kullanıcının etkileşime girebileceği birçok hizmetin bulunduğu bu dev platformda markalar, tüketicisine deneyim imkanı sağlayabiliyor. Marka deneyimini metaverse’de sunmanın ilk yollarından olan marka karakteri ya da diğer adıyla maskot, markanın kişiliğini, değerlerini ve mesajını tüketicinin aklına kazıyan bir öğe olarak konumlanırken kullanıcıların dijital avatarlarıyla var olduğu metaverse’de markayla bağ kurmalarını kolaylaştırıyor. Metaverse için marka karakteri yaratmanın önemini ve inceliklerini anlatan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Sosyalleşmenin yollarının giderek çeşitlendiği bugünlerde birçok markanın yeni dünyada yerini çoktan aldığını görüyoruz. Tasarım dünyasında her zaman mutlak başarıyı kazandıran etkileşim ve deneyim sunma tekniği, son yılların yükselen trendleri arasında da yer alıyor. Metaverse’de bir maskot yaratmak, hedef kitle ile her yerde, her zaman gerçek zamanlı iletişim kurmak için muhteşem bir fırsat. Gerçek dünyada böyle bir imkan belki de hiç yakalayamayacağız.” Yorumunda bulunarak maskot yaratmanın 4 adımını sıralıyor.

 

Unutulmaz Bir Maskot Yaratmak

 

Maskot, markanın değerlerini, mesajını ve karakterini taşıyan, müşterinin aklında markayı canlandıran sembolik bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Markanın temsil ettiği her şeyi sembolize eden bir karakter olarak markayla bütünleşmesi ve onunla aynı tonda konuşması önemli bir detay. Öyle ki, Michelin markasının lastikten oluşan hayali karakteri ya da Cheetos’un çitası Chester, markayla özdeşleşmiş başarılı örnekler olarak görüldüğü ilk anda tüketicinin zihninde markayı canlandırıyor. Ambalaj tasarımından sosyal medyaya hatta metaverse’e kadar markanın tüm iletişim yollarında dikkat çekici etki yaratabilecek maskotlar yaratmak için Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, 4 temel ipucunu paylaşıyor.

 

1. Doğru karakteri seçin. Şirket ya da kişisel bir marka, bu markanın ürün ya da hizmeti, hangi sektörde yer aldığı gibi detaylar, karakter seçimini etkileyecek maddeler arasında yer alıyor. Marka karakteri bir insan, hayali bir karakter, hayvan ya da ürünün kendisinin canlandırması olabilir. KFC’deki gibi kurucusu markayı temsil edebilir ya da süt ürünleri ile inek uyumu gibi ürünü doğrudan temsil eden bir eşleşme yapılabilir. Hayvanlar, maskotlarda en sık kullanılan karakterler olsa da buradaki kritik nokta, özellikle hayvan seçimi yaparken daha önce farklı bir markayla eşleşmemiş olması.

 

2. Kişiliğini yaratın. Maskotlar, logonun yanında sessizce duran bir tasarımdan çok daha fazlasıdır. Dijital dünyada özellikle metaverse’de maskotlar artık hayat buluyor ve hedef kitlenizle doğrudan iletişim kurabiliyor. Bu yüzden kişiliğini oluşturmak için biraz fazladan zaman ayırmak gerek. İlk sorulacak soru, “Şirkette bu karaktere hangi rol verilecek?”. İş unvanı değil, hedef kitleyle iletişimindeki konumunu düşünülmeli. Örneğin, deneyimli ve işi ya da ürünü anlatan bir öğretmen mi yoksa acemi ve tüketiciyle birlikte ürünü öğrenecek bir öğrenci mi?

 

3. Pazarlama stratejilerinizle birleştirin. Karakterin tasarımını bitirmeden önce tüm strateji planlanmasa da markanın diğer stratejileriyle arasında nasıl bir bağ kurulacağı, nasıl konumlanacağını kurgulamakta fayda var. Maskota kurgulanacak hikayenin taslağını oluşturmak, örneğin metaverse’de mağazanızı tüketiciyle birlikte gezen ya da onlarla sohbet ederek ürünü anlatan ancak satıcı rolü üstlenmeyen bir strateji geliştirilebilir.

 

4. Görsel tasarımını hazırlayın. Maskotların duygusal ve soyut detayları tamamlandıktan sonra onu unutulmaz hale getirmek için biraz abartılı özellikler eklemek gerekiyor. Çoğu maskotun orantısız özellikleri olduğu mutlaka dikkat çekmiştir. Devasa eller, göz alıcı kulaklar, sıska vücut gibi abartılar, maskotları akılda kalıcı kılmanın yanı sıra eğlenceli bir gölge de yaratmaya yarar. Alışılmadık ve sıra dışı renk kullanımı da benzer şekilde çekicilik yaratır. Vücut formunda ise genellikle kişilik özellikleri daha belirgin yansıtılabilir. Yuvarlak hatlara sahip karakterler daha nezaketli ve sevimliyken keskin kenarlı ve açılı şekiller, kötü ve sert karakterleri temsil eder. Vücut hatlarının tüketici ve ürünle de bağdaşması için örneğin, çocuk ürünleri markalarının biraz daha yuvarlak olması basit şekillerle bağ kurmaları daha kolay olacağı için tercih edilmeli ya da spor ürünleri maskotu fit vücut hatlarına sahip olmalı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu