Dünya

Avrupa enerji krizinde kaya gazına yönelebilir

Avrupa’da yaşanan enerji krizi, kömür ve nükleer enerjide olduğu benzer biçimde geçmişte çevrecilerin tepkileri sebebiyle rafa kaldırılan kaya gazı üretimine de yeşil ışık yakılmasına neden olabilir.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, uzun seneler enerji arz güvenliği yerine iklim değişikliğine karşı çevreci dönüşüm odaklı politikalara yöneldi.

Avrupa enerji krizini hafifletmek için önlemler alıyor

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanmış olan enerji krizi ise Avrupa’nın enerji stratejisinde, çevreci yaklaşımlar yerine enerji arzı ve güvenliğini önceleyen alternatifleri değerlendirmesine ve değişik tercihlerde olmasına yol açtı.

Kömürden çıkış durdu

Avrupa ülkeleri son 30 yılda özellikle iklim duyarlılığının ve çevre hassasiyetinin yükselmesinin etkisiyle kömür kaynaklarından vazgeçme planları ve programlarını devreye almıştı. Pek çok AB üyesi ülke, uzun seneler enerji arz güvenliğine katkı elde eden ve uygun maliyetle etkinlik gösteren kömür madenlerini ve santrallerini kapatmaya yada bunlardan üretimi düşürmeye yöneldi.

Termik santrallerin oranı yüzde 13’e kadar düştü

AB’de 1990 senesinde elektrik üretimin yüzde 40’ını elde eden termik santrallerin oranı her yıl azaldı ve kömürün oranı 2020’de yüzde 13’e kadar geriledi. Sadece COVID-19 salgını sonrasındaki ekonomik canlanma, Rusya ile ilişkilerdeki gerilim ve alternatif enerji kaynaklarında yaşanmış olan sıkıntılar kömüre ilgiyi tekrardan artırdı.

Kömürden elektrik üretimi 2021 senesinde yüzde 15’e kadar çıkarken bu durum bilhassa savaşla beraber daha da hızlandı. Bu yıl AB ülkelerinin elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 20’ye erişmesi planlanıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu